Wil je genieten van een prachtige, groene tuin zonder er al te veel moeite voor te doen? Dat klinkt als een droom. En je bent niet de enige, want steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun tuin te vergroenen. Maar die prachtige, groene tuin…die komt niet zomaar aanwaaien. Daar moet je werk voor doen en groene vingers voor hebben. En daar zit hem vaak juist het probleem. Maar dat probleem kan volledig opgelost worden met slimme apparaten.
Of je nu vergeetachtig bent met water geven, geen idee hebt of je planten genoeg zon krijgen, of gewoon minder tijd kwijt wilt zijn aan onderhoud: slimme (tuin)apparaten nemen je een hoop werk uit handen. Maar voordat je enthousiast alles volhangt met sensoren en automatische sproeiers, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Want een slimme tuin is pas écht slim als hij efficiënt, duurzaam en veilig is.
Hoe je dat precies doet (en gelukkig is het een stuk makkelijker dan het klinkt), lees je in dit artikel.
Water geven zonder verspilling
De grootste fout die tuiniers maken? Te veel of te weinig water geven. En eerlijk is eerlijk: het is ook best lastig in te schatten. Gelukkig kun je dat probleem eenvoudig oplossen met een slim irrigatiesysteem. Deze systemen meten de vochtigheid van de grond en passen hun bewatering daarop aan.
Regent het morgen? Dan slaat het systeem automatisch een dagje over. Is het een snikhete week? Dan krijgen je planten nét dat beetje extra water dat ze nodig hebben. Je kunt kiezen voor systemen die werken met timers, maar de écht slimme versies kun je aan weerapps en bodemvochtsensoren koppelen. Zo bespaar je water en hoef je er zelf niet meer aan te denken. Ideaal als je een weekendje weg bent of simpelweg (nog) geen groene vingers hebt.
Let er wel op dat wanneer je slimme apparaten gaat bedienen via apps, je altijd moet letten op je online veiligheid. Dit geldt niet alleen voor slimme tuinapparaten, maar bijvoorbeeld ook voor een slimme thermostaat. De slimme apparaten zijn namelijk aangesloten op je wifi-netwerk, en kunnen daarom ook gehackt worden. Door simpelweg een VPN-verbinding op je wifi-netwerk te gebruiken, zorg je ervoor dat je apparaten niet zichtbaar zijn voor hackers.
Altijd up-to-date met een slim weerstation
Het weer bepaalt alles in je tuin. Een onverwachte nachtvorst kan je jonge plantjes verpesten en een droge week kan je gazon in een dorre vlakte veranderen. Met een slim weerstation heb je altijd real-time inzicht in temperatuur, luchtvochtigheid, regenval en zonlicht. Sommige modellen kunnen zelfs waarschuwen als het tijd is om bepaalde planten te beschermen of om je sproeisysteem aan te passen.
Voor tuiniers met een moestuin is dit een gamechanger. Je weet precies wanneer je moet zaaien en wanneer je je planten even wat extra aandacht moet geven. Geen nattevingerwerk meer, maar tuinieren op basis van harde data.
Plantensensoren die met je meedenken
Heb je een plant die er altijd maar treurig bij staat en geen idee waarom? Dan kan een slimme plantensensor je helpen. Je steekt deze kleine apparaatjes in de grond en krijgt vervolgens via een app een melding als je plant water nodig heeft, op een te donkere plek staat of voedingsstoffen mist.
Handig voor kamerplanten, maar ook perfect voor buiten. Of je nu een moestuin hebt of een paar potten op je balkon, je hoeft niet langer te gokken of je planten genoeg krijgen: met slimme plantensensoren kun je als het ware met je planten praten.
Sfeer en veiligheid met slimme tuinverlichting
Slimme tuinverlichting is veel meer dan een mooi decorstuk. Je kunt de lampen zo instellen dat ze automatisch aangaan bij schemering, reageren op beweging of op vaste tijden in- en uitschakelen. Dat is niet alleen handig voor de sfeer, maar bespaart ook nog eens geld. Onnodig energieverbruik wordt immers voorkomen, omdat de lampen alleen aangaan wanneer het nodig is.
En er is nog meer goed nieuws: er zijn verschillende gemeentes in Nederland die een subsidie geven als je besluit je tuin te vergroenen. Als je nu vast zit aan een tuin vol met tegels, kan het lonen om even op de website van je gemeente te kijken. Er is namelijk een kans dat je een tuinvergroening (deels) kan doorvoeren op kosten van de overheid. Dat is toch weer mooi meegenomen!
Let op de veiligheid van je slimme tuin
Al die slimme apparaten in je tuin betekent een hele hoop technologie. En dat brengt een ander risico met zich mee: cyberbeveiliging. Misschien denk je niet meteen aan hackers als je aan je tuin denkt, maar slimme apparaten werken vaak via wifi en kunnen dus op die manier een zwakke plek in je netwerk vormen.
Het laatste wat je wilt, is dat iemand op afstand je systemen overneemt of via je slimme tuinapparaten toegang krijgt tot je andere smart home-apparaten. Daarom is het belangrijk om je slimme tuin goed te beveiligen.
Bescherm je slimme tuin met een VPN
Een slimme tuin betekent dat je apparaten constant data uitwisselen met apps en je wifi-netwerk. En als die gegevens niet goed beschermd zijn, kunnen hackers ze onderscheppen. Een VPN versleutelt al het internetverkeer tussen je apparaten en voorkomt dat iemand ongemerkt kan meekijken. Op deze manier voorkom je dat gegevens worden onderschept en hou je je netwerk veilig.