Misschien wil je kosten besparen of lijkt het je gewoon leuk om zelf je nieuwe platte dak aan te leggen. Hoe dan ook geeft het een voldaan gevoel als je aan het einde van de dag jouw dak zelf netjes hebt afgewerkt. Toch kunnen kleine slippertjes voor grote problemen zorgen als je hier geen ervaring mee hebt. Hieronder lees je welke fouten vaak voorkomen en hoe jij ze gemakkelijk kunt vermijden.
Te snel beginnen zonder goede voorbereiding
Veel beginners denken dat ze gelijk aan het werk kunnen zodra ze het materiaal binnen hebben. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar een plat dak vraagt juist om goede voorbereiding. Je dak schoonmaken en zorgen dat het oppervlak droog en vrij van vuil is, voorkomt dat de lijm of kit slecht hecht. Controleer ook of alle materialen en gereedschappen klaar liggen voordat je echt begint. Zo voorkom je midden in je project paniekmomenten omdat er spullen missen.
Aanbrengen op de verkeerde manier
Een andere fout, die erg veel voorkomt, is dat doe-het-zelvers haastig epdm dakbedekking aanbrengen zonder echt goed de handleiding te lezen. EPDM is stevig en duurzaam, maar alleen als je het juist legt. Bijvoorbeeld, wanneer je het materiaal uitrolt, moet je goed opletten dat er geen plooien of luchtbellen ontstaan. Neem hiervoor rustig de tijd en strijk het materiaal stukje bij beetje glad. Is je EPDM eenmaal niet glad gelegd? Dan heb jij straks meer kans op lekkage en laat het materiaal misschien al vroegtijdig los. Dat zou natuurlijk jammer zijn, zeker omdat je juist een duurzaam resultaat wilt.
Onderdelen worden vergeten of slecht vastgezet
Ook daktrimmen verdienen extra aandacht, toch worden ze vaak onderschat. Ze zorgen ervoor dat randen netjes afgewerkt zijn en voorkomen bovendien dat regenwater onder het materiaal terechtkomt. Een veelgemaakte fout is dat beginners ze er snel even losjes aan vastmaken. Als het hard gaat waaien of regenen, laten deze randen makkelijk los. Besteed daarom genoeg aandacht aan het stevig en recht bevestigen van iedere daktrim. Kies voor trimmen van duurzaam materiaal, bijvoorbeeld aluminium, zodat je niet snel opnieuw aan de slag hoeft.
Materiaalbesparing kan duur uitpakken
Beginners kiezen graag vaker voor goedkopere materialen, om niet te veel geld uit te hoeven geven. Slim klinkt dat misschien, maar helaas wordt goedkoop in dit geval duurkoop. Bij materialen zoals lijmen, kitten of EPDM betekent een lagere prijs vaak ook een lagere kwaliteit. Die besparing kan je achteraf veel hoofdpijn bezorgen omdat jij na een stevig buitje al snel lekkages krijgt. Kijk daarom rustig rond naar materialen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo voorkom je dat je het werk al na korte tijd opnieuw moet doen en daarbij dubbele kosten maakt.
Ga je binnenkort zelf je nieuwe platte dak plaatsen? Probeer dan precies en rustig te werken, lees goed hoe alles moet en schaf materialen aan waarop jij vertrouwt. Door aandacht te besteden aan deze punten voorkom jij mogelijke beginnersfouten. Zo kun jij jarenlang genieten van een net, stevig en goed beschermd dak boven je hoofd.