Ga jij een nieuwe badkamer inrichten of je oude badkamer renoveren, en wil je ook graag een (nieuw) bad? Bij het kiezen van een nieuwe badkuip ga je niet over één nacht ijs. Er is veel mogelijk aan materialen, kleuren en afmetingen.
Het is dus verstandig je eerst goed te oriënteren en wooninspiratie op te doen voordat je een nieuwe badkuip aanschaft. Om de keuze wat gemakkelijker te maken, geven we je graag een paar handige tips.
De afmeting
Niet iedereen heeft een grote badkamer. De meeste woningen hebben een relatief kleine ruimte voor de badkamer. Daar wil je graag praktisch mee omgaan; er moet niet te veel in staan, maar ook niet te weinig, en bovendien moet je voldoende bewegingsruimte hebben.
Maak een plattegrond op schaal en teken daarop alles in dat je in de badkamer wilt hebben. Slimme badkamer elementen zoals een zwevend badkamermeubel, dat je dus aan de muur bevestigt, helpt bij het houden van meer bewegingsruimte, omdat je de voeten onder het meubel kunt zetten.
Heb je alles ingetekend, dan weet je hoeveel ruimte je hebt voor een bad, en dus welke afmeting het kan hebben.
Vrij, muur of hoek
Er zijn verschillende soorten badkuipen. De meest voorkomende is een vrijstaande badkuip. Het voordeel is dat je er aan alle kanten in en uit kunt stappen. Een half vrijstaand bad staat met één kant tegen de muur, wat van pas komt als je een kleinere badruimte hebt. De derde optie is een hoekbad. Deze badkuip staat aan twee kanten tegen de muur. Je hebt minder mogelijkheden om in- en uit te stappen, maar houdt wel meer ruimte over in de badkamer.
Heb je toch nog te weinig ruimte? Overweeg dan een zitbad, waarin je niet languit kunt liggen, maar wel kunt zitten. Een bad in combinatie met een douche bespaart ook veel ruimte in de badkamer.
Het materiaal
Badkuipen zijn verkrijgbaar van verschillende materialen. Een badkuip van acryl is voor de meeste mensen het meest prettig. Acryl voelt van nature warmer aan en verliest minder snel warmte, en houdt het badwater dus langer warm. Bovendien is het een glad materiaal, waaraan vuil en zeepresten zich minder goed hechten. Daarnaast is het eenvoudiger schoon te maken.
Er bestaan ook badkuipen van geëmailleerd plaatstaal. Dit krast minder snel van acryl, maar voelt koeler aan. Het badwater koelt echter niet sneller af dan bij acryl. Ook verkleurt het minder snel dan acryl en gaat langer mee dan een bad van acryl. Daarnaast is het volledig recyclebaar.
Op pootjes of op de grond
Heb je relatief weinig oppervlakte in de badkamer? Kies dan voor een bad op pootjes. Hier kun je de voeten onder zetten, waardoor je meer loopoppervlakte hebt en je minder snel je voeten stoot. Het nadeel is dat het badwater iets sneller afkoelt dan bij een bad dat op de grond staat.
De juiste stijl
De meeste badkamers hebben een inrichting in een bepaalde interieurstijl. Het is mooi de stijl van de badkuip daarop aan te laten sluiten. Een bad op leeuwenpootjes past bijvoorbeeld goed bij de landelijke of nostalgische stijl, een strak bad meer bij de moderne badkamerinrichting, een zwart bad bij de industriële badkamerstijl. Je kunt ook het bad als basis nemen voor de (nieuwe) inrichting van de badkamer, en er het badkamer meubel, de badkamer raambekleding en de kleuren op de muren op laten aansluiten.