Het is niet moeilijk te begrijpen waarom smart verlichting steeds populairder wordt. Deze verlichting biedt veel voordelen, zoals gemak en sfeer. Tegelijkertijd kun je er ook energie mee besparen, doordat je volledige controle hebt over de verlichting in je woning. Als je ook met smart verlichting aan de slag wil, is het handig om te weten wat het precies is en hoe je het optimaal kunt benutten in huis.
Wat is smart verlichting?
Met smart verlichting worden lampen en armaturen bedoeld die je op afstand kunt bedienen via een app of slimme schakelaars. Je kunt bijvoorbeeld de lichtsterkte en kleur aanpassen en timers instellen. Of ga nog een stapje verder en automatiseer de verlichting op basis van je dagelijkse gewoontes. Hierdoor hoef je niet meer handmatig lampen aan en uit te schakelen en kun je met een druk op de knop de gewenste sfeer in je woning creëren. De mogelijkheden zijn dus enorm. Kijk voor nog meer inspiratie eens op Ledinbouwspotsleds.nl en laat je verrassen.
De voordelen van smart verlichting
Smart verlichting heeft dus veel voordelen. Efficiënt energieverbruik is er daar een van. LED-smartlampen verbruiken minder energie dan traditionele gloeilampen en halogeenverlichting. Daarnaast kun je ze zo instellen dat ze automatisch uitschakelen wanneer je een ruimte verlaat, waardoor ze nog minder energie verbruiken. Naast energie-efficiëntie biedt smart verlichting ook veel gemak en comfort. Je kunt de verlichting vanuit je luie stoel bedienen met je smartphone. Heb je een Google Assistent of vergelijkbare spraakassistent in huis? Dan hoef je zelfs geen knopjes meer in te drukken, maar geef je de assistent opdracht om het licht te regelen.
Laat je persoonlijkheid zien in je interieur
Het wordt nog weleens vergeten, maar licht heeft veel impact op de uitstraling van je interieur. Het is belangrijk dat er voldoende daglicht de ruimte binnenkomt, maar daarnaast is het strategisch plaatsen van kunstmatige lichtbronnen erg belangrijk. Met behulp van een mooie tafellamp kun je bijvoorbeeld een intieme sfeer creëren, terwijl je met behulp van spotjes zorgt voor verlichting op specifieke plaatsen. Laat dat prachtige schilderij of dat mooie beeldje dus mooi in de spotlights staan! Daarnaast kun je kiezen uit verschillende lichtkleuren en helderheidsniveaus om voor iedere situatie de juiste sfeer te krijgen. En dat kan dus allemaal heel gemakkelijk met smart verlichting!
Licht als beveiliging
De overheid zond er een tijd lang reclame over uit: laat een lichtje aan wanneer je weggaat. Dieven hebben minder snel de neiging om in te breken in een verlichte woning. Licht kan dus bijdragen aan extra veiligheid en smart verlichting kan daar ook een rol in spelen. Programmeer je verlichting om op vaste tijden in- en uit te schakelen, zelfs als je niet thuis bent. Dit wekt de indruk dat je woning bewoond is, wat inbrekers kan afschrikken. Je kunt de smart verlichting zelfs integreren met andere smart home systemen, zoals bewegingssensoren en je thermostaat. Via een app kun je al deze zaken dan zelfs van buiten je huis regelen.
Smart verlichting optimaal gebruiken in huis
Wil je smart verlichting gaan gebruik in huis? Of heb je al smart verlichting, maar heb je het idee dat je daar nog niet het maximale uithaalt? Gebruik dan de volgende tips.
1. Kies het juiste systeem
Er zijn verschillende merken en systemen beschikbaar. Een bekend voorbeeld is Philips Hue. Het is de moeite waard om te inventariseren welke mogelijkheden al deze merken bieden. Controleer altijd of het systeem compatibel is met je huidige smart home-apparaten en of je het eenvoudig kunt uitbreiden.
2. Gebruik scènes en automatiseringen
Een groot voordeel van smart verlichting is de mogelijkheid om scènes in te stellen. Stel bijvoorbeeld een ‘werkmodus’ in met helder wit licht en een ‘ontspanningsmodus’ met gedimd warm licht. Automatiseringen maken het mogelijk om je verlichting in te stellen op basis van tijd, beweging of zelfs het weer.
3. Spraakbediening en app-integratie
Door je verlichting te koppelen aan een spraakassistent kun je met eenvoudige commando’s zoals ‘Dim de woonkamerverlichting’ de perfecte lichtinstellingen creëren. Met een app kun je zelfs je lampen bedienen als je niet thuis bent. Vergeten een lampje aan te laten toen je wegging? Geen punt, want via de app kun je dat alsnog doen zonder hiervoor naar huis te hoeven.
4. Integreer verlichting met muziek
Wil je een unieke sfeer creëren in huis? Koppel je smart verlichting aan je muzieksysteem. Met Philips Hue en Spotify kun je de verlichting laten synchroniseren met de beat van je favoriete nummers. Dat is fantastisch voor feestje, maar ook voor gezellige avondjes thuis!
5. Smart verlichting voor buitengebruik
Smart verlichting is niet alleen voor binnen geschikt. Slimme buitenverlichting kan je tuin of balkon verfraaien en zorgen voor extra veiligheid. Stel bijvoorbeeld in dat je tuinverlichting automatisch aangaat bij zonsondergang en weer uitschakelt bij zonsopgang.
Voel je thuis door smart verlichting
Smart verlichting is een veelzijdige en efficiënte manier om je huis slimmer en sfeervoller te maken. Deze verlichting biedt ontzettend veel mogelijkheden en nodigt hierdoor uit tot experimenteren. Daarbij zijn de voordelen, zoals gemak en energiebesparing, te mooi om te laten liggen. Ben jij klaar om je huis te transformeren met slimme verlichting?